جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
سیستم کنترل کشش (TCS)

سیستم کنترل کشش (TCS)

سیستم کنترل کشش که مخفف عبارت Traction Control System است، یکی از کاربردی ترین سیستم های ایمنی در خودروهاست. در خودروهای قدیمی لغزش و هرزگردی چرخ‌ها زیاد رخ می‌داد. این لغزش‌ها می‌توانست منجر به حادثه شود و با انحراف خودرو از مسیر، وقایع تلخی را رقم بزند. به‌ویژه در جاده‌های لغزنده یا هنگام عبور سریع و پرشتاب از پیچ‌ها، احتمال هرزگردی چرخ‌ها و خروج خودرو از جاده بیشتر می‌شد. این موارد باعث شد تا مهندسان به فکر راه چاره بیفتند و سیستم کنترل کشش (TCS) را ابداع ‌کنند.

در این مطلب از آرتمیس ترانس سیستم کنترل کشش و روش کار آن را برسی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

شرکت آرتمیس ترانس وارد کننده انواع کامیون وکشنده بوده و خدمات خرید کامیون پلاک گرجستان و خرید کامیون پلاک ملی و همچنین خرید کامیون ولوو را در بالاترین سطح ارائه می دهد.

برای دریافت مقالات بیشتر در حوزه کامیون و کشنده صفحه وبلاگ آرتمیس ترانس را مشاهده کنید.

 

سیستم کنترل کشش (TCS)

سیستم کنترل کشش (Traction Control System)، سامانه‌ای است که اجازه هرزگردی و لغزش درجا به چرخ‌های محرک خودرو نمی‌دهد. اصولا زمانی که نیروی زیادی به چرخ‌های محرک منتقل می‌شود، احتمال هرزگردی تایرها بسیار بالا می‌رود. این هرزگردی باعث هدر رفتن نیرو، افزایش استهلاک فنی خودرو، افزایش احتمال انحراف از مسیر و تصادف خواهد شد. هنگام شتاب‌گیری‌های اولیه هم احتمال هرزگردی چرخ‌ها زیاد است؛ اما با وجود سیستم کنترل کشش این مشکل تا حد زیادی برطرف می‌شود و خودرو می‌تواند به طرز مطلوب‌تری عملیات شتاب‌گیری را انجام دهد، بدون اینکه دچار هرزگردی و استهلاک پس از آن شوند.

 

سیستم کنترل کشش (TCS)

 

سیستم کنترل کشش باعث می­‌شود تا خودرو در جاده‌­های لغزنده تعادل خود را حفظ نماید. در حال حاضر، تمامی شرکت­‌های خودروسازی بزرگ جهان مانند : بی ام و، مرسدس بنز، تویوتا، کیا و … از این سیستم در خودروهای خود استفاده می‌کنند.

 

نحوه عملکرد سیستم کنترل کشش

می‌توان گفت سیستم کنترل کشش به عنوان سامانه مکمل ترمز ABS عمل می‌کند و در واقع از همان تجهیزات برای کاهش هرزگردی تایرهای محرک بهره می‌برد. تفاوت این دو سامانه در این است که ترمز ضدقفل (ABS) در هنگام ترمزگیری نیروی بازدارنده را روی هر چهار چرخ اعمال می‌کند، اما سامانه کنترل کشش بر اساس میزان هرزگردی یک یا هر کدام از تایرهای محرک، نیروی بازدارنده را روی چرخ وارد می‌کند تا هرزگردی آن به حداقل برسد.

همچنین این سیستم قادر است با کمک ECU دور موتور را نیز کاهش دهد تا نیروی وارده بر چرخ‌های محرک کم شود و تایرها به حالت چسبندگی کافی روی مسیر برگردند.

سامانه ترکشن کنترل (TCS) یا همان کنترل کشش به کمک سنسورهایی که روی محور چرخ‌ها نصب می‌شود، می‌تواند هرزگردی تایرهای محرک را تشخیص دهد. سپس همراه با سیستم ترمز ABS و کامپیوتر خودرو، نیروی اعمال‌شده از سوی موتور را تعدیل می‌کند تا چرخ مورد نظر از حالت هرزگردی خارج شده و خودرو به حالت عادی برگردد.

 

فرایندهایی که سیستم کنترل کشش برای از بین بردن هرزگردی تایرهای محرک انجام می‌دهد:

  1. اعمال ترمز روی یک یا چند چرخ محرک برحسب شرایط
  2. اعمال تغییر در زمان جرقه‌زنی شمع‌های سیلندر
  3. اعمال تغییر در پاشش سوخت به داخل یک یا چند سیلندر
  4. کاهش زاویه یا بستن کامل پولکی دریچه گاز برقی خودرو
  5. تعدیل فشار بوست توربو یا سوپرشارژر در خودروهای مجهز به سامانه‌های مکش پرخوران

 

تفاوت سیستم کنترل کشش (TCS) با کنترل پایداری (ESP)

همان‌طور که گفته شد، سیستم کنترل کشش فقط برای جلوگیری از هرزگردی تایرهای محرک ابداع شده است. اما سیستم کنترل پایداری عملیات وسیع‌تری را بر عهده دارد، به نحوی که اگر خودرو به هر دلیلی در طول مسیر دچار انحراف شد، سامانه کنترل پایداری می‌تواند انحراف خودرو از مسیر را تشخیص داده و با اعمال نیروی متغیر ترمز روی تمامی چرخ‌ها، انحراف را به حداقل برساند و خودرو را به مسیر برگرداند. اما سیستم کنترل کشش این قابلیت ندارد و صرفا برای از بین بردن هرزگردی تایرهای محرک به کار می‌رود.

برای اطلاعات بیشتر درباره سیستم کنترل پایداری، مقاله کنترل پایداری خودرو (ESP) را مطالعه کنید.

 

مزایای سیستم کنترل کشش (TCS)

از جمله مزیت‌های سیستم کنترل کشش می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • جلوگیری از هرزگردی تایرها در سر پیچ
  • جلوگیری نسبی از انحراف خودرو
  • ممانعت از بروز بیش یا کم فرمانی در سر پیچ‌ها
  • افزایش ضریب ایمنی خودرو
  • بهبود هندلینگ و تعادل
  • بهبود قابلیت عبور خودرو از مسیرهای لغزنده و ناهموار

 

فعال سازی سیستم کنترل کشش خودرو

در بسیاری از خودروها سیستم کنترل کشش پس از روشن شدن ماشین به‌صورت پیش فرض وارد مدار می‌شود تا از هرزگردی تایرها جلوگیری کند. در برخی مدل‌های جدید امکان خاموش کردن این سیستم توسط یک کلید روی داشبرد وجود دارد. در برخی مدل‌ها نیز می‌توان این کار را با خاموش کردن کلید سیستم کنترل پایداری انجام داد.

هنگامی که سیستم کنترل کشش وارد مدار می‌شود، چراغ مربوط به آن در پشت آمپر روشن شده و خبر از فعالیت این سیستم می‌دهد.

 

نکته مهم درباره سیستم کنترل کشش

هیچوقت سیستم کنترل کشش را غیرفعال نکنید:

ارایی این سیستم کارآمد فقط در سطوح ناهموار دیده نمی­‌شود و گاهی اوقات به­ دلیل سرعت بسیار بالای خودرو، در سطوح هموار نیز این سیستم نیاز می­‌شود. بیشترین احساس نیاز در هنگام پیچ­‌هاست که بیشترین خطر برای هرزگردی چرخ‌­ها دیده می­‌شود. دلیل این مسئله هم از دست رفتن کلی تعادل خودروهاست. اما اگر سیستم کنترل کشش (TCS) روشن باشد با کمک ترمزهای ABS از بروز خطرات احتمالی جلوگیری می‌­کند و باعث می­‌شود جان شما و سرنشیان داخل خودرو در امان باشد.

البته گاهی اوقات شما می خواهید درون پیست ها حرکات نمایشی مانند دریفت زدن و یا دونات زدن را انجام دهید، در این شرایط باید سیستم را خاموش کنید تا چرخ ها بتوانند درجا بچرخند.

 

کلام آخر

سامانه‌های کنترل کشش خودرو و کنترل پایداری در دنیای امروز جزو تجهیزات ایمنی ضروری به حساب می‌آیند و اکثر محصولات موجود در اروپا و آمریکا به صورت پیش‌فرض به این دو سامانه مجهز هستند. استفاده از سیستم کنترل کشش و پایداری ضریب ایمنی خودروها را افزایش داده و احتمال تصادف و انحراف آنها از مسیر را کاهش می‌دهد. ممنون از همراهی شما…

برخی محصولات ما

سوالات رایج این مطلب

تگ های مرتبط

آیا این مطلب را پسندیدید؟
اشتراک گذاری

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

6 + 1 =